Dosyć często urządzam przyjęcia, co związane jest m.in. z charakterem pracy P., ale też i mojej. Często też sięgam po przekąski typu sałatka nie tylko do obiadu, ale też i zamiast obiadu czy kolacji. Ta kolorowa sałatka dostarcza nam sporej porcji witamin, a na dodatek jest bardzo syta. Można ją jeść samą, ze świeżą kajzerką, a także z mięsem serwowanym tak na ciepło, jak i na zimno. Jedynie – w wersji domowej – rezygnuję z oliwek, bo ani ja, ani P. za nimi nie przepadamy. Zamiast pietruszki dodaje natomiast szczypiorek. Smacznego!
Składniki:
- 2 szkl ugotowanego ryżu
- 20 dag szynki
- 1 papryka
- szklanka groszku konserwowanego (dałam całą puszkę)
- 10 szt oliwek
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szynkę pokroić w drobną kostkę, oliwki w plasterki. Groszek odsączyć z zalewy, cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić w małe kwadraciki. Do tak przygotowanych warzyw dodać ryż, przyprawy i majonez. Wymieszać i schłodzić. Sałatka jest gotowa!
Uwaga: zamiast szynki można użyć gotowanego lub pieczonego kurczaka, zaś zamiast ryżu – makaron orzo.
Komentarze
Prześlij komentarz