Coś na ząb: Kolorowa sałatka

Dosyć często urządzam przyjęcia, co związane jest m.in. z charakterem pracy P., ale też i mojej. Często też sięgam po przekąski typu sałatka nie tylko do obiadu, ale też i zamiast obiadu czy kolacji. Ta kolorowa sałatka dostarcza nam sporej porcji witamin, a na dodatek jest bardzo syta. Można ją jeść samą, ze świeżą kajzerką, a także z mięsem serwowanym tak na ciepło, jak i na zimno. Jedynie – w wersji domowej – rezygnuję z oliwek, bo ani ja, ani P. za nimi nie przepadamy. Zamiast pietruszki dodaje natomiast szczypiorek. Smacznego!


Składniki: 
  • 2 szkl ugotowanego ryżu 
  • 20 dag szynki 
  • 1 papryka 
  • szklanka groszku konserwowanego (dałam całą puszkę) 
  • 10 szt oliwek 
  • 1 cebula 
  • 4 łyżki majonezu 
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz 

Wykonanie: 

Szynkę pokroić w drobną kostkę, oliwki w plasterki. Groszek odsączyć z zalewy, cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić w małe kwadraciki. Do tak przygotowanych warzyw dodać ryż, przyprawy i majonez. Wymieszać i schłodzić. Sałatka jest gotowa! 




Uwaga: zamiast szynki można użyć gotowanego lub pieczonego kurczaka, zaś zamiast ryżu – makaron orzo. 

Komentarze