Uwielbiam testować nowe przepisy, a zwyczaj ciasta na podwieczorek wyniosłam jeszcze z domu. W połączeniu z moją pracą, zyskuje nieograniczone pole do twórczych eksperymentów, które zwykle wychodzą tak pyszne, że trudno się od nich oderwać. Nie ukrywam, że sama jestem łasuchem, choć preferuje ciasta suche, typu babka, pierniki, kruche ciasteczka, a także serniki i jabłeczniki. Słowem wszystko, co nie ma w sobie kremu. Ciasta z kremem za to uwielbiam robić, ku uciesze co niektórych osób z mojego otoczenia.
Dziś celowałam w swoje smaki – w końcu kobieta w ciąży ma swoje prawa (!) – i zdecydowałam się na wilgotne i obłędnie pachnące cynamonem ciasto czekoladowo-jabłkowe. Smacznego!
Ciasto czekoladowo-jabłkowe
Składniki:
- 2 jajka
- 30 dag mąki pszennej
- 1 szkl mleka
- 16 dag cukru
- 2 łyżki kakao
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 5 dag masła
Wykonanie:
Jabłka umyj, obierz, pokrój w małą kostkę, wymieszaj z cynamonem. Masło rozpuść w garnku, wystudź. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, zmiksuj. Wlej masło, mleko, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, przesiej do masy, całość wymieszaj.
Jabłka dodaj do masy, wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st.C.
W garnku rozpuść masło, dodawaj połamaną czekoladę, podgrzewaj mieszając. Polej polewą. Ewentualnie udekoruj.
Komentarze
Prześlij komentarz