Mój Mężczyzna zdecydowanie woli mięsne obiady (choć przyznam, że ja odkąd jestem w ciąży, również), dlatego też mięso w rozmaitym wydaniu często gości u mnie na stole. P. jada je nie tylko na obiad, ale i na kolacje i właściwie dwa gorące posiłki stały się już normą. Dziś dzielę się z Wami przepisem na jedno z naszych ulubionych dań - gulasz, który można jadać z rozmaitymi dodatkami, zatem nigdy się nam nie nudzi. Smacznego!
Gulasz z szynki
Składniki:
- 1 kg mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki (ja kupuje mięso na gulasz z Biedronki),
- 4 cebule,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub ostrej – co kto lubi),
- 1 łyżka vegety,
- 1 łyżeczki majeranku,
- 1 listek laurowy,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego,
- ½ marchewki (ja daje całą),
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Mięso umyć, wytrzeć ręcznikiem, pokroić w kostkę (jeśli mam mięso na gulasz już pokrojone, również je przeglądam, żeby były mniej więcej równe kostki).
Cebulę pokroić, zeszklić na patelni, przełożyć na talerzyk.
fot. J.Gul |
Na tej samej patelni obsmażyć mięso na złoty kolor, dodać cebulę, pokrojoną marchewkę, zalać wszystko wodą (tyle, żeby przykryło mięso). Ja przekładam mięso z cebulą i marchewką do garnka – jest mi wygodniej.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Dusić około 15 minut (w praktyce duszę około 30 minut) na małym ogniu, pod przykryciem. Dodać vegetę, listek laurowy, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek, koncentrat.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Dusić, aż wszystko zmięknie. Na końcu dodać jedną łyżkę mąki rozrobioną z odrobiną wody, zaprawić sosik.
Gulasz jest doskonały zarówno serwowany z ryżem, z kaszą, jak i z makaronem.
fot. J.Gul |
Często podaje go z surówką z marchewki i kiszonej kapusty. Trzeba zetrzeć marchewkę na tarce, garść kiszonej kapusty pokroić, lekko odcisnąć sok. Wymieszać kapustę z marchewką. Pokropić oliwą lub olejem. Odrobinę posłodzić i popieprzyć. Wstawić do lodówki na min. 30 min (musi się „przegryźć” więc zawsze surówkę robię pierwszą.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Komentarze
Prześlij komentarz