Propozycja śniadaniowa: Racuchy śmietankowe

Mimo iż od czasu ciąży moje preferencje smakowe uległy poważnej zmianie, to jednak powoli zaczynam wracać do tych smaków, w których gustowałam wcześniej. I choć racuchy zwykle jadałam na kolacje czy obiad, to dziś w wersji śniadaniowej. Ja podaję z cukrem pudrem, ale równie doskonałe będą z owocami, maślanką czy kefirem. Smacznego!


Racuchy śmietankowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/3 kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do drugiego naczynia przełóż żółtka, dodaj cukier i zmiksuj wszystko na puszystą masę.


Następnie dodaj śmietanę, sodę i mąkę, zmiksuj do połączenia składników. Łyżką domieszaj pianę z białek do ciasta.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż do zrumienienia z obu stron. Usmażone racuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placki podawaj posypane cukrem pudrem i / lub z owocami czy jogurtem.

Z powyższych składników wychodzi około 12 racuszków.


Komentarze