Racuchy śmietankowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/3 kwaśnej śmietany 18 proc.
- 4 łyżki cukru,
- 2 jajka
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do drugiego naczynia przełóż żółtka, dodaj cukier i zmiksuj wszystko na puszystą masę.
Następnie dodaj śmietanę, sodę i mąkę, zmiksuj do połączenia składników. Łyżką domieszaj pianę z białek do ciasta.
Następnie dodaj śmietanę, sodę i mąkę, zmiksuj do połączenia składników. Łyżką domieszaj pianę z białek do ciasta.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż do zrumienienia z obu stron. Usmażone racuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placki podawaj posypane cukrem pudrem i / lub z owocami czy jogurtem.
Komentarze
Prześlij komentarz