Uwielbiam jabłecznik / szarlotkę i ciasta te często goszczą na moim stole. Uwodzi mnie nie tylko zapach pieczonych jabłek i cynamonu, ale ten wspaniały smak rozpływającego się ciasta. Dziś szybka wersja jabłecznika, dość chrupiąca dzięki orzechom, którym ciasto jest posypane. Smacznego!
Jabłecznik
Składniki:
- 1,5 kg jabłek,
- po 1 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej,
- po 25 dag masła i orzechów,
- 5 jajek,
- ¾ szkl cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- po 2 łyżeczki cynamonu i cukru pudru
Wykonanie:
Jajka ubij ma puszystą masę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier.
Posiekaj drobno orzechy. Jabłka obierz i pokrój w plasterki (ja wykorzystałam przygotowane w ubiegłym sezonie prażone jabłka w słoiku).
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dołóż do masy jajecznej i lekko ubij.
Wymieszaj z miękkim masłem. Wylej ciasto do blachy (tortownica). Wyłóż jabłka. Posyp cynamonem i orzechami.
Piecz 45 minut w 200 st.C.
Posiekaj drobno orzechy. Jabłka obierz i pokrój w plasterki (ja wykorzystałam przygotowane w ubiegłym sezonie prażone jabłka w słoiku).
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dołóż do masy jajecznej i lekko ubij.
Wymieszaj z miękkim masłem. Wylej ciasto do blachy (tortownica). Wyłóż jabłka. Posyp cynamonem i orzechami.
Piecz 45 minut w 200 st.C.
Komentarze
Prześlij komentarz