Słodkie wypieki: Jabłecznik

Uwielbiam jabłecznik / szarlotkę i ciasta te często goszczą na moim stole. Uwodzi mnie nie tylko zapach pieczonych jabłek i cynamonu, ale ten wspaniały smak rozpływającego się ciasta. Dziś szybka wersja jabłecznika, dość chrupiąca dzięki orzechom, którym ciasto jest posypane. Smacznego! 



Jabłecznik 

Składniki:
  • 1,5 kg jabłek, 
  • po 1 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej, 
  • po 25 dag masła i orzechów, 
  • 5 jajek, 
  • ¾ szkl cukru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • po 2 łyżeczki cynamonu i cukru pudru 


Wykonanie: 

Jajka ubij ma puszystą masę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier.

Posiekaj drobno orzechy. Jabłka obierz i pokrój w plasterki (ja wykorzystałam przygotowane w ubiegłym sezonie prażone jabłka w słoiku).


Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dołóż do masy jajecznej i lekko ubij.


Wymieszaj z miękkim masłem. Wylej ciasto do blachy (tortownica). Wyłóż jabłka. Posyp cynamonem i orzechami.




Piecz 45 minut w 200 st.C. 



Komentarze