Święta, Święta i po Świętach, co nie znaczy, że minął już czas świątecznych słodkości. Tak naprawdę w tym roku było skromnie – Paweł pracował, więc tak naprawdę wypieki skończyły się na serniku i babce. Odczuwam niedosyt, zatem dziś serwujemy sernik – taki ekspresowy, w tortownicy, z serków homogenizowanych.
Sernik z serków homogenizowanych
Składniki na ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki,
- 3/4 kostki margaryny,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 żółtka
Wykonanie:
Margarynę stopić i przestudzić. Wszystkie składniki wyrobić razem na kruszonkę. Ciasto podzielić na części: 2/3 oraz 1/3.
Składniki na masę serową:
- 3 serki homogenizowane,
- 0,5 szklanki cukru,
- ½ kostki margaryny,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 białka ubite na sztywno
Wykonanie:
Margarynę stopić. Mieszamy razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę, na końcu ubite białka. Ja dodałam jeszcze nasączone rodzynki.
Blaszkę o średnicy ok.24 cm wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą (ja zawsze obsypuję wiórkami kokosowymi, aby ładnie pachniało).
2/3 ciasta wykładamy na tortownicy na spód, następnie na ciasto wylewamy masę serową, przykrywamy resztą (1/3 ciasta).
Pieczemy ok, 35-40 min w temperaturze 180 st.C. Wyjąć z pieca i dobrze przestudzić przed pokrojeniem.
Komentarze
Prześlij komentarz