Zdecydowanie częściej na moim stole (i w piekarniku) goszczą ciasta niż ciasteczka, ale za to rogaliki z różnym nadzieniem pojawiają się systematycznie. Są pyszne, pachnące, a co najlepsze nawet jeśli trochę podeschną (co się rzadko zdarza, zwykle znikają tego samego dnia, niemal od razu po upieczeniu), wciąż są pyszne. Przepis dotyczy rogalików z marmoladą, ale równie pyszna jest wersja z połamaną czekoladą (najlepsza gorzka bądź mleczna), a także z kawałkami jabłka posypanymi cynamonem. Choć przyznam, że ja najlepiej lubię właśnie tę wersję, z marmoladą różaną lub wieloowocową.
Rogaliki z marmoladą
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 1 opakowanie margaryny,
- 1 śmietanka mała 18 proc.,
- 5 dkg drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 3-4 jajka (ja daje 3 większe),
- sól
- cukier lub cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
W miseczce rozdrobić ciepłą śmietanę drożdże z 2 łyżkami cukru (tj. ugnieść trochę widelcem i pozostawić na około 5 min. aż drożdże pod wpływem cukru rozpuszczą się i powstanie płynna masa, która zacznie wyrastać).
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, margarynę i szczyptę soli. Dobrze posiekać te składniki nożem. Usypać kopczyk, a następnie wbić w niego 1 całe jajko i 2-3 żółtka. Pozostałe białka odstawić do posmarowania rogalików. Do ciasta domieszać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie ciasto - jak będzie za rzadkie dosypać jeszcze dodatkowo mąki.
Podzielić ciasto na kilka części, wałkować partiami na grubość ok. 0,5 cm. Następnie kroić na trójkąty i układać trochę marmolady u "podstawy" trójkąta. . Zwijać trójkąty na rożki.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w taki sposób, by czubek trójkąta był zawinięty do spodu, inaczej rogaliki będą się rozwarstwiać.
W miseczce roztrzepać widelcem białka, posmarować nimi rogaliki. Rogaliki można posypać delikatnie cukrem przed upieczeniem, lub – jeśli wolimy – cukrem pudrem po upieczeniu.
Piec w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180st.C. Jeśli rogaliki się zarumienią, wyjąć nawet wcześniej – inaczej szybko się spieką.
Uwaga: Ilość rogalików zależy m.in. od grubości, na jaką wywałkujemy ciasto i wielkości rogalików. Mnie zwykle wychodzą dwie duże blachy, jak na zdjęciu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz