Testujemy słodycze: Luximo Czekolada gorzka

Ze wszystkich słodyczy, po czekoladę sięgam zdecydowanie najrzadziej. Jednak kiedy już poczuję jej smak na języku, tę rozpływającą się słodycz, potrafię niekiedy zjeść całą tabliczkę. I to bez wyrzutów sumienia bowiem wiem, że po następne tego typu łakocie, sięgnę za kilka miesięcy. Z tej właśnie przyczyny test czekolady Luximo, trwał kilka tygodni. Był to bój pomiędzy dwoma smakami czekolady: gorzką z dodatkiem soli morskiej oraz z kawałkami karmelu. Warto dodać, że mimo niskiej ceny, czekolady śmiało mogą konkurować z tymi z wyższej półki. Który smak wygrał? 


Luximo Czekolada gorzka z solą Morską - zakupiona w Biedronce - 2,99 zł (za 100 g) 

Czekolada gorzka (zawartość kakao 70%) z dodatkiem soli morskiej to prawdziwe zaskoczenie. Tabliczka podzielona na kostki (które bardzo łatwo się rozdzielają), estetycznie zapakowana w sreberko, pachnie czekoladą, co nie zdarza się często. Intensywna woń aż pobudza do działania kubki smakowe, zaś tłoczenie na czekoladzie, które cieszy nasze oczy, jeszcze bardziej zachęca, by skosztować choć odrobinkę. 

Już pierwszy kęs, to miłe trzaśnięcie czekolady, które jest muzyką dla uszu. Mocny, wyrazisty smak czekolady budzi niemal ekstatyczne doznania, a także … zaskoczenie przy samym końcu jej degustowania. Oto bowiem z kostki uwalnia się smak soli morskiej, który zostaje na języku jeszcze długo po tym, jak skończymy delektować się czekoladą. To też sprawia, że jest to chyba pierwsza czekolada, przy której po kolejną kostkę sięgnęłam z dużym opóźnieniem, nie chcąc zabijać tego intrygującego posmaku i psuć tego wyjątkowego doświadczenia. 


Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, sól morska (1,5%), lecytyna sojowa, ekstrakt z wanilii 

Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Dystrybucja S.A przez ZWC „Milano” Krzysztof Kotas 




Wartości odżywcze (w 100 g): 

Wartość energetyczna - 526,00 kcal 
Białko - 6,60 g 
Węglowodany - 31,00 g 
- w tym cukry - 27,00 g 
Tłuszcz - 39,00 g 
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 26,00 g 
Sól - 1,54 g 



LUXIMO Premium Czekolada Gorzka z kawałkami Karmelu - zakupiona w Biedronce - 2,99 zł (6 x 21 g) 


Czekolada gorzka z kawałkami karmelu to ciemna czekolada o zawartości 72 % kakao z Ekwadoru z kawałkami karmelu, która występuje jako 126-gramowa czekolada podzielona na 6 mini-tabliczek. Dzięki czemu jest znakomitym pomysłem na przekąskę do kawy – można położyć zapakowaną w sreberko tabliczkę na spodeczku koło filiżanki. 

Przyznam, że ta czekolada w sklepie kusiła mnie znacznie bardziej niż wersja z sola morską. Uwielbiam karmel, a choć ostatnio coraz częściej sięgam po jego soloną wersję, to jednak byłam ciekawa, jak zachowa się w gorzkiej czekoladzie. 

Małe tabliczki, z odciśniętymi pięknymi na nich formami, mile trzaskały przy ugryzieniu (jak ja kocham ten odgłos), ale nie były przesadnie twarde. Mimo wszystko czekolada opornie rozpuszczała się w buzi, zaś karmel przypominał grudki nieokreślonej w smaku masy – zupełnie nie przypadł mi do gustu. 

Po połączeniu z czekoladą nie był to zły smak, ale zdecydowanie nie zostanę fanką tego wariantu czekolady i nie sądzę, żebym – w przeciwieństwie do opcji z solą morską – kiedykolwiek jeszcze po nią sięgnęła. 




Skład: miazga kakaowa, cukier, kawałki karmelu 15% (cukier, syrop glukozowy, tłuszcz mleczny, sól, aromat naturalny, lecytyna sojowa), lecytyna sojowa, ekstrakt z wanilii 

Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Dystrybucja S.A przez ZWC „Milano” Krzysztof Kotas 


Wartości odżywcze (w 100 g): 
Wartość energetyczna - 508,00 kcal 
Białko - 6,30 g 
Węglowodany - 39,00 g 
- w tym cukry - 34,00 g 
Tłuszcz - 34,00 g 
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 23,00 g 
Sól - 0,18 g 

Warto jeszcze dodać, że oba smaki mają piękne opakowania, sztywny kartonik i atrakcyjna grafika sprawiają, że czekolady nie tylko smakują, ale i wyglądają jak te z wyższej półki cenowej.

Komentarze