Mimo iż w ciąży mój apetyt na słodycze spadł (na czym ucierpieli domownicy), to jednak zjadam coraz więcej nabiału. Tym razem, z racji długiego weekendu postanowiłam nieco rozpuścić P. (a przy okazji siebie) i tak powstała sernikowa babka w czekoladzie. Smacznego!
Sernikowa babka w czekoladzie
Składniki (na formę o średnicy ok.24 cm):
Masa biało-czarna:
- 3 szkl mąki pszennej plus 2 łyżki,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szkl cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kakao,
- 200 g masła,
- 1 szkl wody
Masa serowa:
- 400 g sera (z wiaderka),
- 2 jajka,
- 5 łyżek cukru,
- cukier waniliowy,
- 100 g masła,
- 1 op.budyniu śmietankowego,
Ponadto:
- 150 g czekolady mlecznej,
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Wykonanie:
Masa biało-czarna: Białka ubić na pianę, ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier i żółtka, następnie wymieszać z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia, a na koniec – naprzemiennie – dodawać roztopione i ostudzone masło i wodę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej – 2 łyżki mąki pszennej.
Masa serowa: Miękkie masło utrzeć razem z cukrami i jajkami na puszystą masę, następnie – wciąż ucierając – dodawać po łyżce ser i budyń. Do formy na babkę (ja użyłam tortownicy) wykładać na przemian: ciasto jasne, ciemne i ser. Wyrównać powierzchnię. Babkę piec ok. 60 min w 160 st.C (do suchego patyczka). Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzoną babkę.
Gdy polewa zacznie zastygać, wierzch posypać skórką pomarańczową.
Gdy polewa zacznie zastygać, wierzch posypać skórką pomarańczową.
Komentarze
Prześlij komentarz