Propozycja śniadaniowa: omlet w chlebie

Wypoczynek w Bieszczadach Małych dobiegł końca. Aż żal było opuszczać to piękne miejsce pośrodku lasu, pod szczytem Trzonki. Mimo, iż mieliśmy lekkie obawy przed podróżą w szóstym niemal miesiącu ciąży do miejsca, gdzie ewentualny poród musiałby przyjąć Paweł, to jednak stwierdziliśmy, że zaufamy naszej intuicji, i pojedziemy wypocząć z dala od ludzi. Dziś jednak, po powrocie, cieszę się, że jestem już w domu. Dlatego też postanowiłam zaserwować śniadanie miłości – omlet jajeczny w chlebie. Danie proste, a jakże uroczo wygląda 


Śniadanie miłości - omlet w chlebie 

Składniki: 
  • chleb tostowy, 
  • jajka, 
  • papryka, 
  • szynka, 
  • przyprawy 

Wykonanie: 

Foremką do ciasteczek w chlebie wyciąć otwory. 


Jajka ubić (można dolać nieco mleka). Paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych) i szynkę posiekać w kosteczkę. Dodać do jajek, delikatnie zamieszać. Doprawić. 

Na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem położyć kromki chleba tostowego. 


W wycięte otwory wlać masę jajeczną. Kiedy się zetnie, przewrócić na drugą stronę (można również przykryć patelnię i wówczas zrezygnować z przewracania). 


Podawać posypane szczypiorkiem. Smacznego! 



Komentarze

Prześlij komentarz