W tym roku kapryśne lato pozbawiło nas większości owoców. Porzeczek było jak na lekarstwo, podobnie wiśni (udało się zrobić tylko kilka słoiczków), śliwek i jabłek. Obrodziły natomiast morelę i dlatego dziś proponuje do poobiedniej kawy morelowy przysmak. Ciasto znalazłam na blogu Kasi Tusk, zrezygnowałam jednak z proponowanej tam skórki cytrynowej i zmodyfikowałam sposób rozpuszczenia czekolady, przestawiając się na kąpiel wodną. Smacznego!
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI
Składniki:
- 3 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g cukru pudru,
- 120 ml oleju roślinnego,
- 1 mały jogurt naturalny,
- 1 tabliczka białej czekolady,
- 1/2 kg moreli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka naturalnego aromatu z wanilii
Sposób przygotowania:
Morele myjemy, kroimy w połówki i usuwamy pestki.
Jajka z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (garnek z pokruszoną czekoladą stawiamy na garnku z parującą wodą).
Do jajek i cukru dodajemy jogurt, aromat waniliowy, olej, dokładnie mieszając. Wsypać powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać rozpuszczoną czekoladę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę (tortownica lub blaszka o wymiarach 20 na 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i rozłożyć na nim owoce (przekrojoną częścią moreli do góry, w przeciwnym razie w trakcie pieczenia sok wycieknie).
Pieczemy ok. 40-45 minut (do „suchego patyczka”), zmniejszając temperaturę do 150 stopni jeśli ciasto za bardzo przypieka się od góry. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz