Nie bez przyczyny mówi się, że śniadanie jest podstawą całego dnia i, że należy „jadać je jak król”. I choć ja preferuje raczej lekkie śniadania, złożone z płatków, owsianki itp. przysmaków, to nigdy nie zdarza się tak, że ten posiłek w ciągu dnia sobie daruję. Szczególnie teraz, kiedy jestem w ciąży, odpowiednia dawka energii o poranku, jest dla mnie niezwykle istotna. A że w już od szóstego miesiąca niestety z odpornością u mnie krucho, postanowiłam sięgnąć po dodatek w stylu suerfoods, czyli czarnuszkę, polecaną przez Anię Starmach, a dostępną w sklepach Rossmann. Dodaję ją już do wielu posiłków, jednak – w wersji śniadaniowej – jadam ją z lekkim twarożkiem, na który przepis znalazłam z tyłu opakowania i lekko zmodyfikowałam.
Lekki twarożek z warzywami
Składniki:
- 200 g białego sera (ja zakupiłam popularny „trójkącik” w Biedronce, w wersji półtłustej),
- 30 ml jogurtu naturalnego,
- ½ świeżego ogórka,
- 1 pomidor malinowy lub 8-10 koktajlowych,
- 1 łyżki pestek dyni,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- 2 szczypty soli himalajskiej,
- pieprz
Wykonanie:
W oryginalnym przepisie był jeszcze olej lniany, ale z niego zrezygnowałam.
Serek rozgniatamy z jogurtem, obrany ogórek kroimy w plasterki, pomidor w cząstki. Wszystkie składniki wsypujemy na ser. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz