Propozycja śniadaniowa: lekki twarożek z warzywami

Nie bez przyczyny mówi się, że śniadanie jest podstawą całego dnia i, że należy „jadać je jak król”. I choć ja preferuje raczej lekkie śniadania, złożone z płatków, owsianki itp. przysmaków, to nigdy nie zdarza się tak, że ten posiłek w ciągu dnia sobie daruję. Szczególnie teraz, kiedy jestem w ciąży, odpowiednia dawka energii o poranku, jest dla mnie niezwykle istotna. A że w już od szóstego miesiąca niestety z odpornością u mnie krucho, postanowiłam sięgnąć po dodatek w stylu suerfoods, czyli czarnuszkę, polecaną przez Anię Starmach, a dostępną w sklepach Rossmann. Dodaję ją już do wielu posiłków, jednak – w wersji śniadaniowej – jadam ją z lekkim twarożkiem, na który przepis znalazłam z tyłu opakowania i lekko zmodyfikowałam. 


Lekki twarożek z warzywami 

Składniki: 
  • 200 g białego sera (ja zakupiłam popularny „trójkącik” w Biedronce, w wersji półtłustej), 
  • 30 ml jogurtu naturalnego, 
  • ½ świeżego ogórka, 
  • 1 pomidor malinowy lub 8-10 koktajlowych, 
  • 1 łyżki pestek dyni, 
  • 1 łyżeczka czarnuszki, 
  • 2 szczypty soli himalajskiej, 
  • pieprz 

Wykonanie:

W oryginalnym przepisie był jeszcze olej lniany, ale z niego zrezygnowałam. 
Serek rozgniatamy z jogurtem, obrany ogórek kroimy w plasterki, pomidor w cząstki. Wszystkie składniki wsypujemy na ser. Smacznego! 


Komentarze